Tapp training handdesinfectie en voorlichting

Tapp training

Wij geven handhygiëne trainingen. Deze trainingen bestaan uit een stuk bewustwording en training: handen wassen en handen desinfecteren. Navolging en opvolging komen zeker aan de orde!

 

Een goede handhygiëne kan van levensbelang zijn. Bijvoorbeeld om infecties in de zorg te voorkomen of besmetting op plaatsen waar voedingsmiddelen worden bereid.

https://www.allergenenconsultancy.nl/handhygiene


Toch worden in veel situaties handen vaak niet (goed) gewassen. Terwijl een goed handhygiënebeleid essentieel is op veel plaatsen.

Wij helpen met praktijkgerichte producten voor bewustwording, training en aandacht voor optimale handhygiëne.

 

Handhygiëne is misschien wel het belangrijkste onderdeel van hygiënisch werken. Zeker als u verspreiding van en besmetting met ziektekiemen wilt voorkomen. Maar hoe doet u dat nu op de juiste manier? Wij geven antwoord op de belangrijkste vragen.

 

OP WELKE MOMENTEN MOET U HANDHYGIËNE TOEPASSEN?

  • Kamer In - Kamer Uit - Voor Schoon - Na Vies

 

1. Wanneer gebruikt u handalcohol en wanneer moet u uw handen wassen?

Handhygiëne is handen wassen met water, zeep en een papieren handdoek òf handen desinfecteren met handalcohol. Wassen en daarna desinfecteren is overbodig en slecht voor uw handen. Was uw handen ook niet met afwasmiddel, want dit droogt uw huid uit.

Handalcohol kunt u bijna altijd gebruiken, behalve in de volgende situaties:

  • zichtbaar vuil op de handen
  • natte of plakkerige handen
  • Na eigen wc-gebruik

In deze gevallen is het wassen van de handen met water en zeep en het afdrogen met een papieren handdoek noodzakelijk.

 

2. Hoe de reinigt u de handen?

  • Gebruik schone materialen: vloeibare zeep (geen stuk zeep) en een wegwerphanddoek of een stuk keukenpapier
  • Raak de kraan niet aan met uw handen als u de handen gewassen heeft; gebruik bijvoorbeeld uw elleboog of een wegwerphanddoek om de kraan dicht te draaien
  • Gebruik voldoende zeep
  • Neem de tijd en was uw handen minimaal 10 seconden
  • Doe het op de juiste manier en vergeet vingertoppen, duimen, ruimte tussen uw vingers en uw polsen niet
  • Spoel uw handen af met flink stromend water
  • Droog ze goed af

 

3. Waarom zou u handalcohol gebruiken in plaats van uw handen te wassen?

  • Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar water droogt uw handen uit. Handalcohol is speciaal ontwikkeld om uitdroging tegen te gaan. Het bevat namelijk bestanddelen die uw handen voeden en verzorgen.
  • Handalcohol is sneller in gebruik. Het desinfecteren van uw handen duurt 15 seconden, wassen 60 seconden.
  • Handschoenen gaan gemakkelijker aan na het gebruik van handalcohol.
  • Tijdens het desinfecteren van uw handen, kunt u gemakkelijk een praatje maken met de patiënt / bewoner. U staat ook niet met uw rug naar de cliënt toe; dit is bij een wastafel vaak wel het geval.

 

4. Moet u ook handhygiëne toepassen als u handschoenen draagt?

Het antwoord op deze vraag is simpel: ja! Handschoenen zijn nooit een vervanging voor handhygiëne. Om ervoor te zorgen dat de handschoenen schoon zijn als u begint is het belangrijk voor het pakken en aantrekken van de handschoenen uw handen te desinfecteren. Doe nooit handalcohol op de handschoenen om beschadiging te voorkomen.

 

5. Kunt u altijd handalcohol gebruiken?

Als u last heeft van kloofjes of eczeem kan het gebruik van handalcohol pijnlijk zijn. U kunt dan tijdelijk uw handen met water en zeep wassen. Zodra de kloofjes weg zijn is het beter om over te stappen op handalcohol, omdat de vetten in handalcohol ervoor zorgen dat kloofjes minder snel terugkomen. Bij een snee in uw hand kan een waterafstotende pleister uitkomst bieden.

Mensen met contacteczeem kunnen gewoon handalcohol gebruiken. Sommige merken worden beter verdragen bij eczeem dan andere. Uw kunt het beste verschillende soorten uitproberen.

 

 Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!