Onze intelligente dispensersystemen in de mainstream van handhygiëne
"Wat u niet kunt meten, kunt u niet beheersen", is een bekend citaat van Peter Drucker, een econoom en pionier van de moderne managementtheorie. Destijds was Drucker zich er waarschijnlijk niet van bewust dat het spreekwoord zo gerelateerd zou zijn aan handhygiëne. Het is precies de meting van het desinfectiegedrag bij de hand dat diegenen die verantwoordelijk zijn voor hygiëne in staat stelt het gedrag in zorginstellingen te optimaliseren.
Decennialang wordt handdesinfectie beschouwd als het meest effectieve wapen om infecties te voorkomen. Het begon allemaal met Semmelweis in het midden van de 19e eeuw, die als eerste merkte dat hygiëne en infecties omgekeerd correleren. Vervolgens introduceerde hij adequate hygiënevoorschriften in de kliniek waar hij als arts praktiseerde. Tot op de dag van vandaag bewijzen talloze onderzoeken het buitengewone belang van handhygiëne voor infectiebeheersing. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt handhygiëne de belangrijkste factor voor infectiepreventie. [1] Het door de WHO ontwikkelde model " Mijn vijf momenten voor handhygiëne " dient als leidraad voor ziekenhuizen zodat zij kunnen vaststellen en begrijpen hoe ziekteverwekkers worden overgedragen.
Waarde - hoog, Implementatie - onvoldoende
Het niet naleven van richtlijnen voor handhygiëne is een universeel probleem.
Ondanks de algemeen bekende effectiviteit, wordt goede handhygiëne niet voldoende beoefend, vooral in medische voorzieningen. Een recente studie toonde aan dat op slechts 4 van de 10 mogelijkheden voor handhygiëne ziekenhuispersoneel daadwerkelijk een handhygiëne-evenement uitvoert. Hiervoor zijn verschillende redenen. De toegenomen werklast van verpleegkundigen heeft de handhygiëne negatief beïnvloed en moet op organisatorisch niveau worden tegengegaan. 80% van alle handdesinfecties moet immers door verplegend personeel worden gedaan. Er zijn ook andere factoren die een negatieve invloed hebben op het hygiënegedrag. Het gebrek aan feedback aan medisch personeel wordt hier vaak genoemd. Een enquête over het onderwerp ondersteunt de stelling dat verpleegkundigen meer feedback willen over hun eigen handhygiënegedrag. Het ontbreken van desinfecterende dispensers op het zogenaamde zorgpunt - dat wil zeggen in de onmiddellijke nabijheid van de patiënt - heeft ook een negatief effect op de naleving en is vaak waargenomen.
Regelmatige personeelstraining speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van de kwaliteit en kwantiteit van handhygiëne. Gewoonlijk maakt het gebrek aan gegevens over het gedrag van het personeel het moeilijk om gerichte training te krijgen. Als gevolg hiervan zijn trainingen niet erg doelgericht en missen ze individualisering.
De nadelen van conventionele metingen
Om de eerder beschreven hygiënesituatie te optimaliseren, bevelen nationale instellingen zoals de Commissie voor ziekenhuishygiëne en infectiepreventie van het Robert Koch Institute (KRINKO) en de WHO een multimodale interventiebenadering aan. Een manier om dit aan te pakken is het gebruik van het 5-pijler interventiemodel van de WHO dat vijf belangrijkste componenten beschrijft, die moeten worden gebruikt om de handhygiëne te verbeteren.
Het doel is om de oorzaken van niet-naleving op de lange termijn tegen te gaan. Dit wordt weerspiegeld in de bouwstenen van het WHO-model: feedback, training, monitoring, visuele herinneringen en verbeterde beschikbaarheid. Om al deze componenten effectief te implementeren en hun succes te evalueren, hebben hygiënisten echte, up-to-date gegevens nodig over hygiëneprestaties. De enige oplossing die de vereiste gegevens levert, kan worden gevonden met behulp van elektronische instrumenten.
Tot de laatste jaren konden hygiënespecialisten in wezen terugvallen op twee methoden: directe observatie en de hoeveelheid bestelde / geconsumeerde handdesinfectiemiddelen. Deze twee benaderingen hebben echter inherente zwakke punten die zorginstellingen belemmeren om multimodale interventies effectief te implementeren.
Daarom is het belangrijk om de kenmerken van de twee traditionele instrumenten voor handhygiëne te begrijpen. Bij directe observatie observeert een getraind persoon of het ziekenhuispersoneel op de vereiste tijden goede handhygiëne beoefent. Het probleem is dat medewerkers hun gedrag vaak veranderen als ze weten dat ze worden geobserveerd, waardoor de gegevens worden vervormd en onbruikbaar worden gemaakt. Dit staat bekend als het Hawthorne-effect. Studies hebben overtuigend aangetoond dat tijdens een directe observatiefase het handdesinfectiegedrag sterk afwijkt van normale niveaus. Deze methode vereist ook een grote hoeveelheid menselijk kapitaal om een relatief kleine steekproef van personeel te kunnen waarnemen. Experts zagen een duidelijke invloed van het Hawthorne-effect op de prestaties van de handhygiëne.
Het meten van het verbruik van handdesinfectiemiddelen - ook bekend als de indirecte methode - is een relatief eenvoudige methode om de jaarlijkse of maandelijkse naleving voor een specifiek station te bepalen, door het aantal bestelde flessen desinfectiemiddel te volgen. Dit is een kosteneffectieve manier om wat rudimentaire gegevens te verkrijgen. Het nadeel van deze aanpak ligt in het onvermogen om het ziekenhuispersoneel snel, specifiek en regelmatig feedback te geven over hygiënegedrag. Door eenvoudigweg het verbruik te kennen, kunnen geen gedifferentieerde conclusies worden getrokken over de juiste positionering van de dispensersystemen of prestaties in bepaalde sectoren. Deze methode is ook onderhevig aan manipulatie en telt desinfectiemiddel dat wordt verbruikt door verdamping, voortijdige verwijdering en alternatief gebruik.
Digitaal versus analoog
Klassieke observatiemethoden kennen hun grenzen. Dit is waar elektronische bewakingssystemen een rol spelen. Intelligente desinfecterende dispensers, uitgerust met de juiste technologie, meten verschillende aspecten van handhygiënegedrag automatisch en continu. Bijbehorende software biedt medewerkers die verantwoordelijk zijn voor hygiëne een overvloed aan onbevooroordeelde gegevens die op elk moment kunnen worden opgehaald. Dit maakt directe en station-specifieke feedback mogelijk, zoals aanbevolen door de WHO en KRINKO.
Een recent onderzoek uitgevoerd door prof. Dr. Scheithauer van het RWTH Universitair Ziekenhuis in Aken toonde aan dat regelmatige mondelinge feedback over de prestaties van handhygiëne toenam, als de gemiddelde hoeveelheid gedesinfecteerde handen gedurende 1,69 ml tot 2,66 ml per gebeurtenis kon worden toegediend. Dit toont een opmerkelijke verbetering van de kwaliteit van handhygiëne. Gegevens van dispensersystemen met WiFi-ondersteuning dienden als basis voor deze interventie. Directe en indirecte methoden zouden nauwelijks zulke uitgebreide gegevens opleveren. Dr. Diefenbacher ging nog een stap verder in haar werk, toen ze automatisch en permanent handhygiënegedrag meldde aan het ziekenhuispersoneel via feedback-tv-monitoren in de afdeling. Deze monitors zorgden voor een overeenkomstige doelstelling voor het personeel. Dit zorgde voor behoud van menselijke hulpbronnen en had een vergelijkbaar positief effect.
Martine Caris over het effect van nudging op handhygiëne.
Elektronische bewakingssystemen scoren ook goed in andere componenten van verbeterde compliance. Als het gaat om het optimaliseren van de beschikbaarheid van handdesinfectiedispensers, is het niet voldoende om het aantal dispensers willekeurig te vergroten. De juiste positionering is cruciaal. Een onderzoek uit 2013 wees uit dat plaatsing belangrijker is dan het absolute aantal doseersystemen in ziekenhuisunits, op voorwaarde dat een bepaald minimumaantal beschikbaar is. De gegevens die verzameld worden door hygiënische dispensers met wifi-ondersteuning helpen bij het identificeren van apparaten die zelden worden gebruikt en die vervolgens in een effectiever gebied kunnen worden geïnstalleerd.
In combinatie met regelmatige, doelgerichte training helpen monitoringsystemen kwalitatieve en kwantitatieve zwakke punten te identificeren. Het succes van trainingsmaatregelen kan ook worden gevolgd en aangepast. Hetzelfde geldt voor interventies. Een studie uitgevoerd door Martine Caris en collega's van het Universitair Medisch Centrum Amsterdam (UMC) onderzocht het effect van duwtjes op het gedrag van handhygiëne - een benadering vanuit de gedragseconomie. Het team ontwikkelde posters met slogans en logo's ter voorkoming van infecties en plaatste ze in de onmiddellijke nabijheid van desinfecterende dispensers met geïntegreerde bewakingstechnologie. Met behulp van een monitoringsysteem voor handhygiëne kon het UMC de positieve trend identificeren die verband hield met deze nieuwe aanpak.
Meten + handhygiëne optimaliseren = infecties vermijden
Dr. Andreas Glöckner over zijn studie aan de BDH-kliniek Greifswald
Het werk van Dr. Andreas Glöckner in de BDH-kliniek in Greifswald in 2015 ging nog een stap verder en ontdekte niet alleen dat het gebruik van elektronische bewakingssystemen de handhygiëne verbeterde, maar ook de kwaliteit van de behandeling. Met behulp van het OPHARDT Hygiene Monitoring System® werd actieve training gegeven in de tweede fase van de examenperiode van een jaar. Het team concentreerde zich op de gemiddelde hoeveelheid gedoseerde formule tijdens handdesinfectie. Continue training creëerde een succesverhaal. In vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar, nam het verbruik van handdesinfectiemiddelen per patiëntdag met 30 procent toe. Omgekeerd namen nosocomiale infecties met 28 procent per patiëntdag af. En in een tijdperk van toenemende multiresistentie daalde het aantal antibioticabehandelingsdagen met 26 procent.
“OHMS zorgt voor permanente en nauwkeurige gegevensverzameling met minimale inspanningen van het personeel. Het voert gegevens uit die de kwaliteit van het handhygiënegedrag op specifieke tijden en locaties bepalen, waardoor gerichte training mogelijk wordt. Dit monitoringsysteem dient als een actief onderdeel van duurzame verbetering van de handhygiëne en maakt het mogelijk het aantal nosocomiale infecties te verminderen. ”
- Dr. med. Andreas Glöckner, medisch directeur
Wat zegt KRINKO?
Instellingen, zoals de Duitse hygiënerichtlijnen voor de gezondheidszorg - KRINKO - pleiten ook voor het gebruik van elektronische handhygiënebewaking, met name als het gaat om feedback. De autoriteit beschouwt elektronische monitoring als superieur aan de klassieke meetinstrumenten, met name met betrekking tot individualisering en de frequentie van feedback.
"Het verbruik van desinfectiemiddel kan in de loop van de tijd worden geregistreerd op de plaats van consumptie door middel van elektronische opnamemogelijkheden, wat betekent dat de naleving en dus de kans op nosocomiale infecties onmiddellijk kan worden beïnvloed"
Uittreksel uit KRINKO-aanbeveling over handhygiëne in zorginstellingen, 2016
De beschikbare literatuur toont duidelijk de effectiviteit aan van elektronische monitoringsystemen voor infectiepreventie in medische voorzieningen. Daarnaast maken elektronische bewakingssystemen het mogelijk om de rapportage over hygiënekwaliteit voor klinieken te vereenvoudigen, een document dat steeds vaker wordt vereist door de overheid. Op basis van de Duitse richtlijn, uitgegeven door het Gemeenschappelijk Federaal Comité voor Data-Protected Interinstitutionele Kwaliteitsborging (DeQS-RL) in 2019, wordt van ziekenhuizen verwacht dat ze regelmatig handdesinfectieconsumptie in hun kwaliteitsrapporten opnemen. Intensieve zorg, algemene afdelingen en ambulante chirurgische praktijken, zijn ook verplicht om consumptie te registreren en te documenteren.
Monitoring wordt nog eenvoudiger
Met intelligente dispensersystemen, zoals de Ingo-man® plus Weco, hebben degenen die verantwoordelijk zijn voor hygiëne al geschikte hardware beschikbaar. Bijbehorende OPHARDT Hygiene Monitoring System® verbindt de hardware en maakt gedetailleerde hygiëne-evaluaties mogelijk. In de toekomst wordt het voor specialisten nog eenvoudiger om desinfecterende middelen en zeepdispensers slim te maken. Met de Ingo-man® SmartNose kunnen de populairste euroflesdispensers van Duitsland - de Ingo-man® plus-serie - eenvoudig worden uitgerust met intelligente bewakingstechnologie. Het enige wat u hoeft te doen is het stopcontactdeksel vervangen - een upgrade die minder dan een minuut duurt. De technologie is voorzien van een kwaliteit LED voor handhygiëne-feedback en verlaagt drastisch de toegangskosten tot de suite van OPHARDT intelligente oplossingen.
Met behulp van toenemend bewijs, een hoger bewustzijn en verminderde toegangsbarrières, staat elektronische handhygiëne monitoring op het punt van een doorbraak.