Hoe desinfecteren we de handen?
Handhygiëne wordt beschouwd als de belangrijkste maatregel om het risico van overdracht van micro organismen te verminderen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de vijf momenten gedefinieerd waarop in de gezondheidszorg handhygiëne dient worden toegepast. Deze indicaties zijn door de WIP overgenomen in de ziekenhuis richtlijn ‘Handhygiëne medewerkers’.
Vijf momenten van handhygiëne bij patiëntgebonden werkzaamheden volgens de WIP:
1. voor handcontact met de patiënt;
2. voor schone en aseptische handelingen;
3. na mogelijk handcontact met lichaamsvloeistoffen;
4. na handcontact met de patiënt;
5. na handcontact met de omgeving van de patiënt.
Lees in onderstaand document de wettelijke richtlijnen van RIVM en KNMT ANT omtrent handhygiëne.
“Handdesinfectie verplicht!” staat op een opvallend blauw bord voor de ingang van een ziekenhuisafdeling in het Herz-Jesu-Krankenhaus in Münster-Hiltrup, Duitsland. "Wanneer? Voordat je de afdeling binnengaat. Na het verlaten van de afdeling. "
Onder het bord bevindt zich een pijl die gezondheidswerkers, patiënten en bezoekers vanuit de gang naar de uniek ogende, aanraakvrije desinfecterende dispenser trekt - de Praesidio.
Waarom al die ophef? Tot verrassing van sommigen kunnen gezondheidsomgevingen gebieden zijn waar bacteriën en virussen gedijen. Ziekenhuispersoneel, bezoekers en patiënten zijn allemaal dragers van mogelijke infecties, vooral op de handen. Om dit tegen te gaan, speelt regelmatige en zorgvuldige handdesinfectie een belangrijke rol bij het voorkomen van nosocomiale infecties. Ingangsgebieden en drukbezochte gangen van ziekenhuizen zien doorgaans veel mensen en bieden daarom een groot potentieel om aandacht te vragen voor zorgvuldige handhygiëne. Veel faciliteiten gebruiken hiervoor desinfecterende dispensers, maar ze zijn niet altijd gemakkelijk te bereiken en kunnen soms onopvallend worden geplaatst.
14 aug 2019 16:02
4 dec 2019 22:25